Galeb s haringama: opis, uzgoj i zanimljivosti

Anonim

Srebrni galeb smatra se jednim od najbrojnijih i najprepoznatljivijih predstavnika squadnih karanfila. Raspon njezinog staništa je toliko širok da je većina ornitologa uvjerena u postojanje ne jedne, nego nekoliko blisko srodnih vrsta.

Image

Područje distribucije

Galeb je srebrnast za hladne regije. Naseljava sjevernu hemisferu. Tijekom zimskih mjeseci ove se ptice sele na Floridu, južnu Kinu, Japan i obalu zaljeva. Za gniježđenje, odabrali su Veliku Britaniju, Skandinaviju i Island. Oni se također mogu vidjeti na otocima Arktičkog oceana, u Kanadi, na Aljasci i na istočnim obalama Sjedinjenih Država.

Budući da galeb s haringama u velikoj mjeri ovisi o vodenoj hrani, on se smješta u obalna područja. Živi u planinama, liticama, stijenama, a ponekad iu močvarama. Ova se ptica savršeno prilagodila suživotu s ljudima, stoga se često naslanja na krovove kuća.

Image

Kratak opis

Srebrni galeb je velika ptica. Masa odrasle osobe može doseći i pol kilograma. Prosječna dužina tijela je oko 55-65 centimetara. Ptičja glava, vrat i torzo prekriveni su bijelim perjem. Krila i leđa su svijetlo sive boje. Na glavi galeba je stisnuta strana i kljun na kraju. Sama je žuta, ali ispod nje jasno je vidljiva crvena točka.

Oko očiju, šarenice koje su obojene sivom, postoje uski kolutići žute kože. Zanimljivo je da srebrni galeb dobiva lagana perja tek u četvrtoj godini života. Do tog trenutka mladi rast ima raznobojnu boju, u kojoj prevladavaju smeđi i sivi tonovi. Perje počinju svjetliti nakon što ptica navrši dvije godine. Glava i šarenica mladih jedinki obojeni su smeđe boje.

Image

Uzgojni obrasci i dugovječnost

U divljini, europski galeb galeb živi u prosjeku 50 godina. Smatra se visoko organiziranom pticom. Kompleksan odnos između predstavnika ove vrste temelji se na osebujnoj hijerarhiji. Dominantni položaj zauzimaju muškarci. Slabiji spol dominira samo u stvarima koje se odnose na izbor mjesta za uređenje budućeg gnijezda.

Ove ptice su monogamne. Osim u rijetkim slučajevima, oni stvaraju nekoliko puta i za život. Pojedinci koji su navršili pet godina smatraju se spolno zrelim. Počinju letjeti do mjesta gniježđenja u travnju i svibnju, odmah nakon što je voda bez leda.

Za vrijeme gniježđenja ove ptice stvaraju cijele kolonije. Galeb haringe (larus argentatus) organizira gnijezda perja ili vune na liticama, kamenitim obalama i gustim vegetativnim šikarama. U gradnji sudjeluju i muškarci i žene. Istodobno kao građevni materijal koriste travu, grane drveća, mahovinu i suhe alge. Udaljenost između susjednih gnijezda je oko pet metara.

U pravilu ženka polaže 2-4 jaja zelenkasto-smeđe ili maslinaste boje s velikim tamnim mrljama, u kojima oba roditelja sudjeluju u inkubaciji. Štoviše, tijekom promjene partnera sjedi u gnijezdu, ptice vrlo pažljivo i pažljivo okrenuti jaja.

Na kraju četverotjednog perioda inkubacije, pilići se rađaju. Njihova su mala tijela prekrivena sivom bojom s jasno vidljivim tamnim mrljama. Nakon dva dana djeca već mogu ustati na vlastitim nogama. Nakon još nekoliko dana, počinju napuštati roditeljsko gnijezdo, ne krećući se na značajnim udaljenostima. U slučaju prijetnje, pilići se skrivaju i gotovo se ne mogu razlikovati od okolne pozadine. Počinju letjeti ne prije nego prijeđu mjesec i pol. Roditelji naizmjence hrane svoje potomstvo, hvatajući se za njega. Osnova prehrane djece u razvoju jest riba.

Image

Što ove ptice jedu?

Valja napomenuti da je galeb gljiva svejed. Često se može vidjeti u blizini brodova i na odlagalištima. Ponekad čak i krade jaja i mladunčad drugih ptica.

Predstavnici ove vrste hvataju larve, kukce, gušce i male glodavce. Također mogu jesti bobice, voće, orašaste plodove, gomolje i žitarice. Ne oklijevajte odabrati plijen manjih i slabijih rođaka. Oni također hvataju morske crve, rakove i ribe.

Image

Značajke suživota s čovjekom

Odmah ćemo primijetiti da srebrni galeb nije navikao stajati na ceremoniji s ljudima. Ova ptica aktivno naseljava moderne gradove i gnijezdi na krovovima visokih zgrada. Često napada one koji pokušavaju naškoditi svom potomstvu. Ima i mnogo slučajeva u kojima su drske ptice, na ulici, uzimale hranu iz ruku prolaznika.

Međutim, tijekom protekla dva desetljeća postoji tendencija smanjenja broja predstavnika ove vrste. U Europi su se populacije galeba smanjile za gotovo polovicu. Znanstvenici to pripisuju utjecaju čimbenika okoliša i iscrpljenosti ribljih stokova u obalnim područjima.

Image

Aktivnost, socijalno ponašanje i vokalizacija

Unatoč tome, galebovi haringa su dnevni, u određenim situacijama aktivni su 24 sata dnevno. To posebno vrijedi za ptice koje nastanjuju visoke geografske širine tijekom polarnog dana.

Predstavnici ovog tipa mogu proizvesti širok raspon karakterističnih zvukova. Mogu cviliti, vapiti, zavijati pa čak i mjaukati. Međutim, od njih se najčešće čuje smijeh.

Galebovi - kolonijalne ptice. Njihove zajednice mogu imati više od stotinu parova. Ponekad postoje manje ili mješovite kolonije. Svaki par ima svoje pažljivo čuvano područje. Ako je jedan od njih napadnut od strane vanjskog neprijatelja, onda se cijela kolonija ujedinjuje kako bi zaštitila svoje srodnike. Međutim, u miru, susjedni parovi mogu se međusobno sukobljavati, pa čak i međusobno napadati.

Odnos unutar para nije lak. Pogotovo u sezoni parenja. U ovom trenutku, mužjak izvodi ritualno hranjenje svog partnera. A ženka sjedi blizu gnijezda i počne malo cviliti, tražeći od muškarca hranu. Nakon polaganja jaja dolazi do postepenog slijeganja osebujnog ponašanja parenja, a ubrzo i potpuno nestaje.

Zanimljivosti

Srebrni galeb, ili sjeverni klin, pridržava se stroge hijerarhije. Vođa je uvijek muškarac, i on je taj koji pravi izbor za ženku, koja dominira u svemu što se tiče izgradnje gnijezda. Gotovo svi predstavnici ove obitelji ne vole dobivati ​​hranu vlastitim radom, radije je oduzimaju drugima.

Zanimljivi članci

Što gušter jede i kako ga čuva kod kuće?

Planina Homyak - ustati s užitkom

Ivan Zhvakin i Ksenia Lukyanchikova: Ljubavna priča

Humanizam: što je to - svjetonazor, položaj, smjer?